top of page
Casa Sable
 

Proje Tipi: Ticari/Konut
Proje Yeri: Alsancak, İzmir
Proje Yılı: 2023

Parsel Alanı: 440m² 
Kapalı İnşaat Alanı: 250m²

Mimari Tasarım: 
BAD-Başak Akkoyunlu Design
Ekip: Yağmur Taylan,
Mustafa Kabakçı, Eylül Oğuzlar, Emine Ordu


İşveren: İzmir Demir Çelik Sanayii

Alsancak'ın kalbinde yer alan İDÇ Alsancak Ofis/Rezidans projesi, çağdaş çalışma alanı kavramı yeniden düşünülerek ve yapının konumlandığı bölgede talep edilecek yaşam alanları gerekliliklerini sağlamak hedefi ile tasarlandı. 2.736m2 parsel alanında resmi olarak 5 ve 8 olarak belirlenmiş kat sayıları ile toplam 27.000 m2 inşaat alanına sahip bu ofis/konut projesi, kullanılacak PV paneller, cephelerde yaratılan hava dolaşımını da sağlayan ara mekanlar ile enerji kullanımını doğaya saygılı bir şekilde azaltmayı hedefliyor.

İDÇ Alsancak Ofis/Rezidans projesi, kullanıcılarına eşsiz bir kolaylık sağlayan, ana  ticaret merkezlerine, toplu ulaşım hatlarına ve şehir içi olanaklara yakın bir mesafede bulunuyor. Önceliği ofis alanlarına hizmet etmek olan proje, ticari ve konut amaçlı bir kullanım birleşimi sunarak, tercih edildiğinde iş ve yaşam dengesini uyumlu bir şekilde sağlayabilmeyi hedefliyor.

Bu projenin çarpıcı özelliklerinden biri olan, üç boyutlu sanat eserlerinin yapısal olarak entegre edilmesi ile özenle seçilecek bu sanatsal enstalasyonlar / sanat eserleri, hem ortamı etkileyici ve uyarıcı bir mekâna dönüştürüyor, hem de sanat ve mimarinin birlikteliğinin önemini/mekan katkısını hatırlatıyor.

Yapının zemin katı, güney batı köşesinde yer alan İDÇ Ofisleri girişi ve Şair Eşref Caddesi üzerinde yer alan ofis/rezidans girişleri haricinde tamamen ticari alan olarak tasarlandı. 2 girişin de yanında bulunması önerilen, lobiye de açılan cafe/restoran ile lobi alanlarının zenginliğinin kullanıcılar tarafından daha fazla deneyimlenmesi sağlandı.

Rezidans, ticari alanlar ve projenin ana maliki İDÇ ofislerinin farklı cephe tasarımı, iç mekanlarda farklı algılar yarattığı gibi bunun bir sonucu olan ışık, gölge ve formun etkileşimi, üretkenliği canlandıran dinamik ve etkileyici bir atmosferi beraberinde getiriyor, cephede sürekli evrilen bir algı yaratıyor, en önemlisi ise yapı için önemli taleplerden biri olan iç mekanların kullanım esnekliğini sağlıyor.

İDÇ Ofisleri cephesi ve 8. katta yer alan tonozun taşıma sistemi malzemesinde, lobi alanının girişinde yer alan kolon ve enstalasyon seçiminde İzmir Demir Çelik Sanayi markasının ifade edecek malzemeler seçilerek markanın ön plana çıkması hedeflendi.

Profesyonel ihtiyaçların çeşitli alanlarına hizmet etmek üzere titizlikle tasarlanan ofis alanları, etkileşimi teşvik eden açık planlı iş birliği alanlarından sosyal alanlara kadar düşünülerek tasarlandı. Alınan tüm planlama kararlarında bölgenin yüksek yapılaşma değeri göz önünde tutularak kullanıcıların ve mal sahibinin mutlulukları ve talepleri göz önünde bulunduruldu. Üzerinde çalışılmış olan üç adet çekirdeğin tasarımında da planlama esnekliğinin tamamen maksimumda sağlanabilmesi hedeflendi.

5. kat ve üstünde yer alması düşünülen konut birimlerinin tamamının kendine ait balkon ya da teras/bahçeye ulaşımı önemli görüldü. Bu teras/bahçe, yapılacak peyzaj tasarımı ile konutların sosyal alanı olabileceği gibi direkt ilişkide olduğu birimlerin de teras/bahçesi olarak kullanılacak şekilde tasarlandı.

İDÇ ofislerinde kullanılan cephe tasarımı hem cephe ile arasında hava boşluğu yaratarak enerji tasarrufu ve ses izolasyonu sağlıyor, hem de yüksek binalarda tercih edilmek zorunda kalınan, iç mekânın neredeyse sadece mekanik havalandırma ile havalandırılmasını gerektiren giydirme cephe sistemi yerine konvansiyonel doğramalar kullanılmasına imkan veriyor.

İDÇ ofislerinde yapının güney batı köşesinde yer alan ofislerin yönetici ofisleri olması ve her birinin kendi dış alanları olması düşünüldü. Yönetici ofislerine sadece kendilerine ait asansör ile de ulaşabilecekleri gibi bir planlama yapıldı.

İDÇ ofislerinin en üst katının tonoz çatı ile bitirilmesi hem en üst kattaki büyük toplantı odası ve yönetici ofisinin atmosferini değiştiriyor, hem de ikisi arasında yer alan, ortak galeri alanı ile alt katlarla da bütünleşen bir davet / sanat koleksiyonu sergileme alanına imkân veriyor.

İDÇ ofislerinin 5. katında yer alan teras/bahçe de tamamen sosyal alan olarak gerek ulaşımı gerekse sağlanan servis bağlantıları ile çeşitli davetlerin yapılabilmesine olanak verecek şekilde tasarlandı.

bottom of page